Καθημερινές Ιστορίες Τρέλας
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014 08:50

Ο Γιώργος και η Μαρία παντρεύτηκαν το 2006. Έμεναν στο νοίκι. Οι φίλοι τούς συμβούλεψαν να αγοράσουν σπίτι. Το νοίκι είναι πεταμένα λεφτά.

Η τηλεόραση διαφημίζει φθηνά δάνεια για τα πάντα. Ο Γιώργος και η Μαρία βλέπουν πολύ τηλεόραση.  

Την ίδια χρονιά αγόρασαν ένα διαμέρισμα. Πήραν δάνειο. Ο Γιώργος είναι δημόσιος υπάλληλος και η Μαρία δουλεύει στο μαγαζί της Δέσποινας που πουλάει ρούχα και αξεσουάρ. Τον Απρίλιο του 2008 απέκτησαν το πρώτο τους παιδί. Ο Γιώργος αγόρασε ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο. Το πήραν με δάνειο. Η Μαρία μπήκε εγγυήτρια. Κράτησαν και το παλιό για δεύτερο, για τη δουλειά. Αγόρασαν και έπιπλα για το παιδικό δωμάτιο. Τα χρέωσαν στην κάρτα της Μαρίας.

Το 2009 η Μαρία έμεινε έγκυος στο δεύτερο παιδί. Τα οικονομικά είχαν αρχίσει να τους ανησυχούν, αλλά τους είπαν ότι λεφτά υπάρχουν.

 Ο πατέρας της Μαρίας ήταν συνταξιούχος, θα τους βοηθούσε αν χρειαζόταν. Στην τηλεόραση μιλούσαν για οίκους αξιολόγησης, φιτς, μουντς, υποβάθμιση, άνοδο των σπρεντς, δραχμή. Ο μισθός του Γιώργου είχε περικοπεί. Στο μαγαζί της Δέσποινας δεν πατούσε άνθρωπος. Τον Μάιο η Μαρία γεννούσε και η Ελλάδα έμπαινε στο Μνημόνιο.

Μετά ήρθε η τρόικα. Νέες περικοπές στα επιδόματα, στα δώρα, στις συντάξεις. Η Μαρία επέστρεψε στη δουλειά αλλά δουλειά δεν υπήρχε. Ο Γιώργος είπε να πουλήσει το αυτοκίνητο, το μικρό. Δεν έπιανε τίποτα. Ο πατέρας της Μαρίας δεν μπορούσε να κάνει και πολλά, η σύνταξη του είχε περικοπεί, έδινε και στην άλλη του κόρη. Η Δέσποινα έκλεισε το μαγαζί. Αποζημίωση δεν είχε να δώσει στη Μαρία. Στη θέση του άνοιξε ενεχυροδανειστήριο: Αγοράζω χρυσό. Η πινακίδα με μεγάλα γράμματα αναβοσβήνει σε λευκό - μπλε.

Τα χρήματα που έμπαιναν στο σπίτι δεν ήταν ούτε 800€. Κάτι λένε για διαθεσιμότητα.

 Ήρθε εξώδικο από την τράπεζα για το αυτοκίνητο. Ήρθε διαταγή πληρωμής για το σπίτι. Τα τηλέφωνα χτυπούν συνέχεια.

«Έχετε καθυστερήσει το δάνειο σας, τι σκοπεύετε να κάνετε;»

Τι μπορώ να κάνω;